The 48 Hour Film Project

The Utrecht 48 Hour Film Project

What Happened During Your Weekend?

The Utrecht filmmakers share stories from their wild weekend of filmmaking. (Blogging ended shortly after the filmmaking weekend.)


Pure waanzin

TEAM
In 48 uur een film verzinnen, draaien, monteren, van muziek voorzien,
kleurcorrigeren, audionabewerken en afleveren is natuurlijk pure waanzin.
Die waanzin kun je alleen maar bestrijden als je zo'n project uitvoert met gelijkgestemde zielen. En dat is precies hoe het is gegaan.
Ons team bestond uit een paar enthousiaste mensen met een wild idee, die op hun beurt hun volledige netwerk hebben aangeboord om op alle fronten de beste mensen te kunnen inzetten. Op een wonderlijke manier viel alles vanaf het eerste moment op zijn plek: Camera, licht, geluid, compositie, productie, casting en assistentie: niet iedereen kende elkaar vooraf, maar omdat iedereen vertrouwen had in de mensen die werden aangedragen, leek het alsof iedereen al jaren samenwerkte. Daarnaast was er de gelukkige omstandigheid dat dit project in alles ondersteund zou worden door een diverse facilitaire bedrijven, waaronder hoofdsponsor Hoens Broadcast Facilities. Dat gaf ons de mogelijkheid om groots uit te pakken.

LOCATIE
Al snel was ons duidelijk dat de locatie de belangrijkste factor zou moeten worden. En die locatie was snel bepaald, omdat een aantal teamleden daar een wekelijks tv-jeugdprogramma opnemen. Een oude loods, in het midden van het land, verlaten, groots, filmisch, en voorzien van electriciteit, stromend water en zelfs internet. Slaapplaatsen, een editruimte, catering, kleedkamers, rekwisietenruimte: alles zou hier een plek kunnen vinden. En welk genre het ook zou worden, hier zouden we vrijwel alle denkbare varianten kunnen draaien.

CASTING
De casting van de acteurs is zo mogelijk nog sneller gegaan, die is er namelijk niet geweest. Uit het arsenaal van acteurs waar ik als regisseur al regelmatig mee had gewerkt, is puur op basis van intuïtie een keus gemaakt, omdat ik het vermoeden had dat het met deze mensen wel zou lukken. En iedereen heeft direct, zonder voorbehoud zijn of haar medewerking toegezegd zonder dat er maar een idee was welke kant het op zou kunnen gaan.

SCRIPT en OPNAME
Dan hoor je om zeven uur op vrijdagavond het genre, het karakter, de dialoogzin en het rekwisiet en de seconden tellen vanaf dat moment alleen nog maar af. Via de groepschat worden direct beslissingen genomen, keuzes gemaakt, de locatie wordt met de ogen bekeken van de mogelijkheden en onmogelijkheden. Natuurlijk zijn er vooraf al wilde plannen, maar dan moet worden bekeken of deze zijn in te passen in het genre. Het script wordt geschreven, tegelijkertijd worden er locaties bekeken, verworpen en verzonnen. De volgende ochtend druppelt het merendeel van crew en cast binnen, met de slaap nog in de ogen, maar tegelijkertijd stijf van de adrenaline. De scripts worden uitgedeeld en doorgesproken, de visagie neemt de acteurs onder handen en vanaf dat moment is er geen moment meer rust.

MONTAGE
Elke scene die klaar is, gaat direct naar de editor, waardoor je de wonderlijke sensatie ervaart, dat een uur na opname dezelfde scene al kant en klaar aan je ogen voorbijtrekt. De componist laat zich inspireren door de scenes en bedenkt op basis daarvan de sfeer. De eindmontage zit op zondagochtend, heel vroeg, op slot, waarna de audionabewerking en kleurcorrectie gelijktijdig starten. Een half uur voor de deadline van aanleveren zit iedereen met zweet in de klauwen te wachten op het verlossende bericht: we hebben het gehaald!

In 48 uur een film maken is pure waanzin. Maar het is vooral puur genieten.

Jan Pool (regie / script)
- Jan Pool tv/av producties, Losing Daylight Productions

flag for review (what is this?)