About the 48HFP Who we are & What we do

48HFP është një fundjavë e egër dhe e pagjumëshme në të cilën ju dhe një ekipi juaj do të bëjë një film - shkruar, xhiruar, dhe perfunduar - në vetëm 48 orë. Të premten mbrema, ekipe terheqin një zhanër nga një kuti. Atyre u jepet një karakter, element dhe nje fraze për tu përfshirë në filmat e tyre. Te dielen mbrema, mbas shume peripecish e ngjarjesh, filmi dorezohet - dhe ekipet festojne. Filmi shfaqet pastaj në një teatër lokal në prani te një audience  kineastësh, miqsh dhe familjare.


48HFP është kompeticioni filmik më i vjetër dhe më i madh në kohë në botë - Babai i të gjithëve. Nëse ju kerkoni nje zgjedhjke te vërtetë, kjo është ajo. 48HFP është gjithshka në lidhje me krijimtarinë dhe argëtimin. Është gjithashtu për komunitetin. Për vite me rradhe Tirana48HFP ka ndihmuar artistet lokalë e kineastet të lidhen me njeri tjetrin për të bërë filma. Këto lidhje shkojnë përtej filmave - duke marrë pjesë në 48 HFP mund të gjejnë miq, bashkëpunëtorë, punë dhe madje edhe te dashura & te dashur! Ka disa çifte 48Oreshe te martuar bile!

Genres Elements Rules

Local & International!! Around the World

The 48HFP takes local filmmaking international! We are in 130 cities around the world, on 6 continents. What does this mean to the participants? If you win your city, you have entered the international arena. Filmmakers from each winning city are invited to screen their films at Filmapalooza – our end of year event, and the filmmakers meet (and party) at this filmmaking Olympic village as they compete for the international title of Best Film.

Cities Weekends

Our History How it all got started

In 2001, way back in the days even before flash drives and 4K video, Mark Ruppert and Liz Langston were making short films. Mark came up with a crazy idea – to make a film in 48 hours! They tried it and found that it was not only possible – it was exhilarating. The big question back then was... Would films made in only 48 hours even be watchable? The answer was a resounding yes.

Now, more than 50,000 films later, the 48 Hour Film Project has become a rite of passage for filmmakers around the world.

  • More than 1,400 projects have taken place around the world!
  • More than 50,000 short films made!
  • More than 600,000 filmmakers have taken part!
  • We've had 14 special screenings at the Cannes Film Festival Short Film Corner!
  • More than $1,000,000 USD in cash and prizes awarded to filmmakers!
  • And 18 Filmapaloozas to date!


Our Mission Our goals & what we strive to do

The 48 Hour Film Project's mission is to advance filmmaking and promote filmmakers. Through its festival/competition, the Project encourages filmmakers and would-be filmmakers to get out there and make movies.

The tight deadline of 48 hours puts the focus squarely on the filmmakers—emphasizing creativity and teamwork. While the time limit places an unusual restriction on the filmmakers, it is also liberating by putting an emphasis on doing instead of talking.

New To The 48?

Current Tour

This year, in spite of the global pandemic, the 48HFP held more than 75 filmmaking events around the world with more than 2,500 teams taking part.

more info

Teams and Filmmakers

We've had 50,000+ teams in the Project over the years, and at 13 people per team, that translates to more than 650,000 people who have answered the call to come on out and make a movie!

Around the World

The Project has truly spread to the four corners of the globe. Filmmakers from Asia, Australia, Europe, the Middle East, Africa and the Americas will compete to see who can make the best short film in a weekend.

more info

One Big Experiment

The 48HFP got its start in Washington, DC as a filmmaking experiment between friends back in 2001. Who knew back then that it would grow to become a global phenomenon?!?

more info

First Line of Dialogue

In the very first project ever, the required line was: I made you who you are, and I can just as easily break you.

more info

Smallest Team

Our smallest team has consisted of one person who sets up the camera then runs around to be on-camera.

Our Largest Team

Our largest team to date was a team from Albuquerque with 116 people and 30 horses!

Important Message: Copycat DisclaimerPrivacy Policy

Copyright © 2001-2022 48 Hour Film Project, Inc. All Rights Reserved